The child has one intuitive aim: self development

Communicatietools voor jongeren met selectief mutisme en de school

Over jongeren met selectief mutisme is nog weinig onderzoek verricht. Leerkrachten en hulpverleners zijn niet altijd vertrouwd met deze angststoornis. Ze zijn dikwijls zoekende hoe ze met deze jongeren kunnen communiceren.

Op vraag van de Vereniging Selectief Mutisme trokken de studenten van HOGENT, richting bachelor Orthopedagogie, tijdens het schooljaar 2019-2020 op onderzoek, onder hoede van docente dr. Delphine Sasanguie. Psycholoog Goedele Vandewalle en sociaal wetenschapper Ingrid Tiggelovend van de Vereniging Selectief Mutisme volgden deze bachelorproef op.

De studenten deden aan literatuuronderzoek in binnen- en buitenland, hielden diepte-interviews met experts, verzamelden good practices, deden aan observatie en verwerkten vragenlijsten die ingevuld werden door jongeren, ouders en leerkrachten.

Communicatieboekje

Na deze onderzoeksfase ontwikkelden de studenten een aantal communicatietools om te gebruiken in het middelbaar onderwijs. Zo is er het communicatieboekje met redelijke, tijdelijke aanpassingen op school. Met dit communicatieboekje kunnen jongeren en (zorg)leerkrachten samen bespreken welke ondersteuning er nodig is om een gunstig leerklimaat te creëren. Dit boekje kan ook in Smartschool geïntegreerd worden.

 

Informatieve presentaties

Een jongere met selectief mutisme staat voor de uitdaging om door de klasgenoten aanvaard te worden. Ze hebben recht op redelijke, tijdelijke aanpassingen, maar dit leidt soms tot onbegrip en misverstanden. Met de presentaties in Powerpoint kunnen medeleerlingen en leerkrachten geïnformeerd worden over selectief mutisme en wat het betekent voor de leerling zelf.

Stichting Koningin Paola

Dankzij de steun van Stichting Koningin Paola kunnen we het onderzoek en de tools bundelen, inhoudelijk sterker maken en delen via een publicatie en een studiedag. Hier maken we in 2021 werk van.

Nu al aan de slag met deze tools?

Van januari tot juli 2021 willen we dit materiaal uittesten. Wil je de tools gebruiken? Neem dan zeker contact met ons op. We helpen je verder op weg en we luisteren graag naar jouw ervaringen en suggesties.

Mail ons op contact@selectiefmutisme.be

Te downloaden:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.