Dappere kinderboeken

Met een beetje geluk laat een goed boek je anders naar de wereld kijken

De titel van dit artikel is een citaat van de Nederlandse schrijver Adriaan van Dis. Ook kinderboeken laten ouders en kinderen anders naar de wereld kijken. Verhalen kunnen kinderen een vorm van herkenning én erkenning geven. Er zijn mooie (prenten)boeken over bang zijn en dapper worden, over durven, winnen en verliezen. Over helden die ook bang waren en toch een uitdaging aangingen. Misschien kan de held van het verhaal voor het kind een voorbeeld zijn. Voor ouders kan het een manier zijn om eens te vertellen over iets wat ze zelf best eng vonden en toch gedaan hebben.

Voorlezen kan een fijne manier zijn om met kinderen op een speelse manier over hun angsten te spreken.

Angstige_eekhoorn

Angstige eekhoorn van Mélanie Watt, 4 +
Deze eekhoorn heeft een angststoornis. En hoewel het verhaal grappig wordt gebracht, is het ook wel heel herkenbaar voor mensen/kinderen met een angststoornis of mensen uit hun omgeving.

clowndurft

Clown durft van Luk Depondt en Guido Van Genechten, +4
Clown durft alles: slapen zonder lampje, vechten met een draak en een prikje halen bij de dokter. Maar wat hij echt eng vindt, is optreden voor een publiek in het circus.

Bangmannetje

Bang mannetje van Mathilde Stein en Mies van Hout, 4+
Bang Mannetje is bang van alles: voor mensen die voorkruipen, voor het dragen van een bloemetjesbroek, voor rare geluiden in de nacht. Hij maakt een afspraak met een toverboom … en promoveert van Bang tot Best Wel Dapper Mannetje.

Yori_cover

Op zoek naar Yori van Winny Ang (kinderpsychiater) en Fatinha Ramos, +5
Over een bijzonder meisje met lange armen en een kikker in haar keel. Over denkbeeldige vrienden en over de kracht van het anders zijn.

Woordenwolken_Cover_LR

Woordenwolken van Winny Ang (kinderpsychiater) en Fatinha Ramos, +5
Over Reni, een meisje met praatangst, die graag haar woorden uit haar woordenbuis wil laten glijden. Het is een herkenbare zoektocht van ouders en kinderen om praatangst te overwinnen. De leerkracht, de dokter en de vrienden, ze komen er allemaal aan te pas. Het verhaal is prachtig geïllustreerd door internationaal topillustrator Fatinha Ramos.

De_laatste_wilde_dieren

De laatste wilde dieren van Piers Torday, 10+
Een avonturenverhaal over een jongen die wel met dieren kan praten maar niet met mensen.

De_onverwachte_held

De onverwachte held van kamer 13b van Teresa Toten, 13+
Een knap verhaal over een jongen met dwang en angsten en andere jongeren die samen met hem in therapie zijn.

Wat_ik_weet_

Wat ik weet van Julie Berry, 13+
Een meisje uit een kolonistengemeenschap wordt na een ontvoering verminkt teruggevonden: haar tong wordt afgesneden. Haar re-integratie in de gemeenschap verloopt moeizaam.

niet_te_filmen

Niet te filmen van Sophie Kinsella, 14+
Een angststoornis maakt het dagelijks leven van de veertienjarige Audrey behoorlijk lastig. Ze heeft baat bij de gesprekken met haar psycholoog, maar ze komt pas echt tot bloei wanneer ze Linus ontmoet, een teamgenoot van haar oudere broer. Linus snapt haar en met hem kan ze over haar angsten praten.

Werk- en doeboeken

De baas van de piekerfabriek: doeboek met tips en oefeningen om angsten en zorgen te verminderen van Margreet van der Veen, Niño, 2017

Weg met het angstduiveltje: werkboek voor jongeren die wel eens last hebben van angst, piekeren of paniek van Kate Collins-Donnelly, Nieuwezijds, 2016

Op de website van Spreekt voor zich vind je ook nog boekentips. Meer info over deze boeken vind je op: https://zoeken.bibliotheek.be

Kan jij ons titels doorgeven van kinderboeken waarin je kind zich herkent en je de praatangst kunt bespreken? Stuur ons dan je boekentip door naar contact@selectiefmutisme.be