The child has one intuitive aim: self development

Het behandelprogramma ‘Spreekt voor zich’

Spreekt voor zich

Het behandelprogramma ‘Spreekt voor zich’ is een Nederlands programma dat ontwikkeld is door dr. Maretha de Jonge van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het programma is geschikt voor jonge kinderen van 4 tot 8 jaar. 

Het doel van de therapie is dat kinderen durven spreken met klasgenootjes en de leraren in de klas. Men gaat ervan uit dat de nadruk niet mag liggen om het kind aan het praten te krijgen. Daarom werkt het programma aan het dapper denken van het kind zodat het eerst zelfvertrouwen en vertrouwen krijgt in sociale situaties.

Bij het behandelprogramma hoort ook een computerspel ‘Het Luiderslot’. Luiderslot is een kasteel met een toren die meerdere verdiepingen heeft. Elke verdieping staat symbool voor een stapje in de therapie. Het kind gaat niet alleen op stap. Het krijgt ook gezelschap van het soms wat bange draakje Yep. Samen gaan ze op pad om stapje voor stapje de kleuren en geluiden terug te toveren.

Samen met een therapeut

Dit behandelprogramma wordt steeds begeleid door een cognitieve gedragstherapeut. Verschillende cognitieve gedragstherapeutische interventies zijn in het programma verwerkt. Ook de samenwerking tussen de school en de ouders wordt gestimuleerd.

In het programma wordt ook informatie en uitleg gegeven aan het kind zelf over angst, dapperheid, dapper denken en overmatig perfectionisme met behulp van verhaaltjes en spelletjes. Ook besteedt het programma aandacht om sociale angsten op latere leeftijd zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer weten?

Het programma ‘Spreekt voor zich’ kan enkel aangekocht worden door een therapeut. Nadien krijgen alle betrokkenen toegang tot een beveilig webportaal. Kostprijs:  97 euro.
www.spreektvoorzich.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *