The child has one intuitive aim: self development

Verslag ontmoetingsdag selectief mutisme 2014 in Brussel

De ontmoetingsdag van 22/11 over selectief mutisme bij kinderen was een groot succes. Een zeer uitgebreid verslag van deze dag is nu te downloaden, zie pdf-bestand onderaan dit artikel.

Rond 10 uur kwamen de deelnemers uit Vlaanderen en Nederland toe in het huisvandeMens.nu te Brussel. De vrijwilligers waren daarvoor al uren in de weer. Stipt om 10.30 u gingen we van start: initiatiefnemers en ouders Sam Biesemans en Ingrid Tiggelovend heetten de deelnemers welkom, stelden het progrgamma en de ouderwerkgroep voor. Sylvain Peeters, voorzitter van deMens.nu sprak een welkom uit als gastheer.

Volhardende zwijgers

Om 10:50 u startte Max Güldner, psycholoog-psychotherapeut van de Bascule te Amsterdam zijn presentatie over selectief mutisme. De Bascule heeft ruime ervaring met het behandelen van deze angststoornis bij kinderen en jongeren. Na een korte pauze konden de deelnemers uit de zaal vragen stellen. Tenslotte stelden de begeleiders van de workshops zich voor.

 

 

 

Hoog bezoek en de workshops

Na de middagbreak kwam minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de heer Jo Van Deurzen aan. Hij hield een korte toespraak waarbij hij overliep wat de ouderwerkgroep beleidsmatig zou kunnen doen. Hij benadrukte het belang van de authenticiteit van deze ontmoetingsdag. De ouderwerkgroep is opnieuw welkom op zijn kabinet.

Daarna splitste de groep zich op en volgde drie workshops. De eerste workshop werd ingeleid door Els Wippo en Max Guldner. Zij lichten hun behandelprogramma toe. Lynn Mangelinckx, leerkracht van het KA Etterbeek en Sam Biesemans begeleidden de tweede workshop over hoe ga je om met selectief mutisme in de school. In de derde workshop kwamen vooral ouders samen onder begeleiding van psychologe Goedele Vandewalle en psychotherapeute Janine Scherpenberg -eveneens schrijfster van het boek ‘Thuis is Daphne Daphne’ – wisselden zij ervaringen en expertise uit.

Gezellig afsluiten

Na de workshops kwamen we opnieuw samen in plenum. Verslag werd uitgebracht. Ingrid Tiggelovend bedankte iedereen voor de actieve deelname aan de ontmoetingsdag en wenste iedereen een behouden thuiskomst. We sloten de dag af met een receptie en een informele babbel.

 

 

 

Deze documenten kan je downloaden

Eindverslag Ontmoetingsdag22112014

Selectief mutisme – de behandeling

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *