The child has one intuitive aim: self development

Verslag Zomerkamp 2020

3… 2… 1… START! Het zomerkamp 2020 is eindelijk begonnen!

Op maandag 6 juli kwamen de begeleiders, de kookploeg en de monitoren al toe in Rouveen. Dit gaf ons de tijd om Reezicht al eens te verkennen, de laatste zaken voor te bereiden en elkaar te leren kennen. We versierden het overal met ballonnen en slingers want sfeer en gezelligheid zijn natuurlijk ook belangrijk. Onze mascotte Dappertje is er deze keer weer bij.

 

Dinsdag 7 juli

PostbakjesHet was het een speciale en spannende dag, niet alleen omdat Goedele (bestuurslid) jarig was, wat toch om een klein feestje vroeg, maar het was ook de aankomst van de kids, teens en hun ouders in Reezicht. Spannend! Iedereen werd verwelkomd met een stukje cake en een drankje. Eens we voltallig waren, kon het kamp echt van start gaan. Na een gezamenlijke lunch was er een gezamenlijk kennismakingsspel om los te komen.

Na dit spel splitsten de groepen op. Daarna mochten de kinderen met de gocars rijden, voetballen en op de trampoline springen. Hierdoor voelden ze zich ontspannen. Dan versierden ze hun persoonlijke postzakjes waarin ze complimentenbriefjes van anderen konden ontvangen. Om hu laatste energie kwijt te spelen, gingen ze samen nog een KUBB-spel spelen.

De teens gingen na het gezamenlijke kennismakingsspel aan de slag met een individuele kennismaking en opdrachten. Verder gaf de leiding ook een overzichtelijke uitleg over de planning.

De ouders leerden elkaar beter kennen tijdens een eerste praatsessie. Dit deden ze via een opdracht waarbij ze in duo elkaar voorstelden: al tekenend of schrijvend stelden ze hun gezin, hun kind en zichzelf voor.

Woensdag 8 juli

Dag 3 begon met een yogasessie voor ouders en begeleiders. De kids hadden in de voormiddag een leuke zoektocht waarbij ze per twee met gocarts op zoek gingen naar de schat. Onderweg vonden ze kaarten met woorden op en enkele opdrachten. De uiteindelijke schat was een getekende weekplanning en een lekkere snoepketting!
Cluedo was de voormiddagactiviteit van de teens waarbij ze in drie groepen verdeeld werden en een plattegrond meekregen waarmee ze tips konden zoeken. Deze tips bestonden uit een naam van een getuige of een opdracht. Via deze tips kwamen ze te weten met welk wapen en door wie de moord gepleegd was! Spannend!
Bij de praatsessie van de ouders werden uitdagingen voor het kind thuis, op school en in de vrije tijd in beeld gebracht en besproken.

Na de lunch was het tijd voor de boerenkermis, een gezamenlijke activiteit. De boerenkermis had verschillende standjes zoals blikwerpen, zaklopen, een schietkraam met waterpistooltjes, met kussens duwen, het varken voederen, spijkers kloppen in een boomstam, … Bij elke activiteit konden de deelnemers een punt verdienen om een snoepprijs of gadget af te halen. Ook de ouders speelden mee, maar voor hen werd het natuurlijk nog net wat moeilijker gemaakt! Ook al regende het pijpenstelen, het was een superleuke namiddag.

Na het avondeten keken de kinderen naar een film. De teens daarentegen hadden nog wat energie over om op alpacawandeling te gaan. En de ouders praatten nog wat na.

Donderdag 9 juli

Ook vandaag hield de regen ons niet tegen om er een leuke dag van te maken. De kids startten de dag met een escape room en gingen in de namiddag naar de boerderij.  Op de boerderij konden de kinderen de dieren voederen, tussen het hooi slingeren en een ritje met de tractor maken. Om de uitstap lekker af te sluiten, kregen ze uitleg over het melken en mochten ze verse melk proeven.

De teens hadden een creatieve voormiddag met het versieren van glazen en string art. Na al die creativiteit gingen ze in de namiddag aan de slag met een kookworkshop en lasershooting. Na het avondeten konden zij genieten van een rustgevende yogasessie waarna ze het lekkers van de kookworkshop opgepeuzeld hebben tijdens een film om de dag rustig te eindigen.

Op het programma van de ouders stond een uitleg over de website van de vereniging, het hulpprogramma voor kinderen en de bachelorproef van Frauke en medestudenten (Hogent) over tieners en selectief mutisme.

Door het slechte weer werd de tandemtocht in de namiddag afgelast en zijn de ouders het dorpje Giethoorn gaan verkennen. Een rustige babbel tijdens het wandelen, een mooie omgeving en een lekker drankje tussendoor.  Heerlijk! De boog kan namelijk niet altijd gespannen zijn …

Vrijdag 10 juli

Vrijdag kleurde de lucht eindelijk blauw! In de voormiddag speelden de kinderen het spel ‘Kids de baas’. Hierbij mochten de kids elkaar uitdagen. Zo daagden ze elkaar uit om om ter meeste te scoren bij het voetballen of om om ter hoogste te springen op de trampoline. In de namiddag speelden ze samen met hun ouders een levende stratego. De ouders vormden samen met hun kind een duo. Ieder duo kreeg een nummer en een geluid en verstopte zich. Andere  duo’s hadden de rol van zoekers. Zij wandelden door het bos en riepen een nummer. Het duo met dat nummer moest dan hun dierengeluid maken waarop de zoekers hen moesten vinden. Daarna knutselden ze dromenvangers.

De teens filmden hun videoclip voor de afscheidsavond en na de middag hielden ze een quiz. Die had verschillende interactieve ronden en per drie moesten ze ‘dingen’ raden zoals bijvoorbeeld geluiden of afbeeldingen en rare voorwerpen herkennen, opdrachten uitvoeren zoals een bottle flip of om ter snelste een ijsblokje smelten.

De ouders lieten hun creatieve kant zien. Met verf, water en papier maakten ze de mooiste aquarellen. Na de middag kwamen de ouders van de teens bij elkaar en wisselden ze hun ouderervaringen uit.

’s Avonds hielden we voor de eerste keer een kampvuur, roosterden marshmallows en dronken een glas met bijpassende muziek op de achtergrond. Heerlijk genieten dus!

Zaterdag 11 juli

Ook vandaag was de zon van de partij. De ouders namen ’s ochtends de voorbereidingen van het ontbijt van de koks over. Onze vijf koks hadden de voorbije dagen zo lekker gekookt dat we ze wel even rust wilden gunnen.

Het was ook een sportieve dag. De kinderen gingen naar de alpacaboerderij voor een leuke wandeling met deze lieve zachte diertjes. In het begin was het wel wat wennen om zo dicht bij hen in de buurt te komen en om met hen te wandelen. Na deze dappere daad kregen ze een welverdiend stukje cake en een drankje.

In de namiddag gingen de kinderen samen met hun ouders kajakken in de vele kleine en grote riviertjes van het Nationaal Park Weerribben Wiede. De spieren werden hierbij stevig op de proef gesteld!

De teens trokken naar het klimbos en legden daar verschillende parcours af. Ze hadden de mogelijkheid tussen verschillende niveaus. Na een tijdje in de hoogte konden ze nog kiezen tussen boogschieten of minigolf.

’s Avonds was het tijd voor het afscheidsfeestje. De organisatoren, monitors en de koks werden in de bloemetjes gezet. De kinderen toonden hun zelfgemaakte TikTok-filmpje, de teens de erg leuke videoclip en de ouders zongen een liedje ‘Het is weer voorbij die mooie zomer’. En iedereen schaterde het uit met de act van de monitors. De monitors stonden per twee achter een tafel. De voorste monitor had de armen in een broekje gestoken; de achterste monitor “leende” zijn armen voor de monitor vooraan en liet hem of haar een hapje eten en uit een bekertje drinken. Daar kan je enkel mee lachen toch?

En Emma, vorig jaar monitor en nu kok,  sloot met haar gitaar de afscheidsavond af met drie gevoelige liedjes.

Zondag 12 juli

De week is voorbij gevlogen! De laatste dag van het Zomerkamp! Drukte alom: valiezen werden ingepakt, kamers ontruimd en lunchpakketjes klaargemaakt. Om het Zomerkamp in schoonheid en in beeld af te sluiten, gingen we op het einde allemaal in een cirkel staan, deden een wave en zwaaiden naar de drone. Jawel! Een drone. Tot volgend jaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *