The child has one intuitive aim: self development

Zomerkamp 2021 in Open Huis te Staden van 5 tot 9 juli

Staden

Ons Zomerkamp is uitgegroeid tot één van onze topactiviteiten, die ook in 2021 niet op de kalender mag ontbreken. Het zal plaatsvinden van 5 t.e.m. 9 juli 2021 in de provincie West-Vlaanderen, op vakantiehoeve Open Huis te Staden, uiteraard op voorwaarde dat de Covid-19-richtlijnen van de overheid groepsbijeenkomsten of zomerkampen toelaten. Je kan je inschrijven tot 15 april.

Voor wie? Hoe ziet de begeleiding eruit?

Onze doelgroep zijn kinderen, jongeren en jongvolwassenen tussen 8 en 25 jaar met selectief mutisme. De deelnemers worden ingedeeld in 4 leeftijdscategorieën:

 • basisschool – leeftijd 8 – 11 jaar (kind + 1 ouder)
 • lager secundair onderwijs – leeftijd 12-14 jaar (jongere alleen)
 • hoger secundair onderwijs – leeftijd 15-17 jaar (jongere alleen)
 • hoger/voortgezet onderwijs – leeftijd 18+ tot max. 25 jaar (jongvolwassene alleen)

We streven naar een groepsgrootte van max. 6 deelnemers per leeftijdscategorie. Elke groep wordt begeleid door een team van 3:

 • 1 ervaren therapeut (ze gaan allemaal al voor de derde keer mee)
 • 2 monitoren (1 voor de groep 18+), waarvan de meerderheid ook al toe is aan hun 2e of 3e kamp met onze vereniging.

De therapeutische leiding van het kamp wordt opgenomen door Goedele Vandewalle, psycholoog en gedragstherapeut met ruim 40 jaar ervaring; de organisatorische leiding ligt bij bij Steven Deroy, secretaris van de vereniging.

Wat is er nieuw in de editie 2021?

Uit de feedback over de afgelopen kampen is een duidelijke wens naar voren gekomen om de leeftijdsverschillen binnen de groepen te beperken. Hierdoor gaan we van 2 naar 4 groepen en bereiken we het volgende:

 • we kunnen het programma en de begeleiding veel meer afstemmen op wensen en verwachtingen per leeftijd en maturiteit
 • we bieden de gelegenheid aan 18-plussers om mee op kamp te gaan om hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid te stimuleren.

De kinderen in de jongste groep nemen deel aan het kamp samen met 1 ouder (of begeleider). De overige jongeren en jongvolwassenen nemen zelfstandig deel (zonder ouder).

Vakantieboerderij Open Huis (www.openhuis.be)

Open Huis is een gerenoveerde vierkantshoeve middenin de West-Vlaamse weilanden rond Roeselare. Het domein strekt zich uit over 5 hectaren en biedt heel veel mogelijkheden voor activiteiten in kleine groepjes, of met allemaal samen.

Ook binnen is er een groot aanbod aan ruimtes die opgesplitst kunnen worden om groepen ongestoord hun eigen activiteiten te laten beleven.

De meeste kamers zijn voorzien voor 2 personen en hebben allemaal toilet en douche op de kamer. Hierdoor zijn we in staat om comfort en privacy aan te bieden.

Kinderen van de jongste groep slapen samen op 1 kamer met hun ouder of begeleider.

De jongeren en jongvolwassenen zullen in de meeste gevallen een kamer delen met 1 leeftijdsgenoot.

Wat gaan we doen op kamp?

In de eerste plaats betekent het Zomerkamp vooral vakantie en leuke dingen doen. De  therapeuten en monitoren bedenken een leuk en afwisselend programma vol spelletjes, knutselen, zoektochten, uitstapjes, relaxen op eigen tempo en nog veel meer. Bovendien zullen alle deelnemers begin mei de mogelijkheid krijgen om spelvoorkeuren of ideeën door te geven.

En wat met de ouders?

Voor de groep van de kleinste kinderen geldt dat één van de ouders mee mag op kamp. Tijdens de dag zijn de kinderen op pad of in activiteit met hun groepje en hebben de ouders vrij. Er zijn ook enkele activiteiten en spelmomenten voorzien samen met je kind. ‘s Ochtends en ’s avonds zorg je ervoor dat je kind tijdig klaar is of naar bed gaat. Het staat ouders vrij om samen te gaan wandelen of een uitstap te maken. Ook voorzien we een programma voor de ouders over selectief mutisme. Hoewel we een groot team van vrijwilligers ter beschikking hebben, verwachten we van de deelnemende ouders dat ze bereid zijn om af en toe wat huishoudelijke taken op zich te nemen (o.a. tafel dekken, afruimen, vaatwasser inladen).

Voor de ouders die hun kinderen op maandag brengen en op vrijdag weer komen ophalen, voorzien we op beide dagen een activiteit en de mogelijkheid om in een ontspannen setting de sfeer van het kamp op te snuiven, de kamer van je kind mee in te richten en met elkaar kennis te maken. Voor de ouders die niet de hele week aanwezig zijn, verwachten we wel dat ze in geval van nood bereikbaar en beschikbaar zijn om hun kind eventueel op te kunnen halen.

Wat met Corona?

Helaas zijn we nog niet van de pandemie verlost en weten we nog niet of we überhaupt wel op kamp mogen vertrekken. We gaan uit van een positief scenario en zetten onze voorbereidingen verder zoals we zouden doen als we zeker waren. Als jij, je kind of jullie samen interesse hebben om mee te gaan, raden we aan om je nu al aan te melden en niet te wachten tot “het zeker is”; er zijn namelijk maar een beperkt aantal plaatsen per leeftijdsgroep. We behandelen de aanvragen in de volgorde van ontvangst van de aanmelding.

Financieel is er geen enkele negatieve consequentie van een vroege aanmelding – er is geen voorschot verschuldigd en betaling is pas verwacht van zodra we zekerheid hebben.

Mocht het onverwacht toch niet lukken om dit jaar veilig op kamp te gaan, dan schuiven we het 1 jaar door, met behoud van de locatie. Al wie ingeschreven is voor de editie van dit jaar, kan zich in geval van annulering reeds aanmelden voor de editie 2022.

Als we wettelijk gezien wel mogen vertrekken -en dat hopen we allemaal toch- zullen we er steeds voor zorgen dat we de basis hygiëneregels op kamp blijven respecteren.

Hoeveel kost het?

De prijs per kind/jongere/jongvolwassene bedraagt €300 p.p. all-in voor de hele week.

Deelnemende ouders van jonge kinderen betalen €200 p.p. all-in voor de hele week.

Inbegrepen zijn:

 • 4 overnachtingen
 • alle maaltijden, alle dranken, bereid door een 5-koppige kookploeg
 • alle activiteiten, uitstapjes, attracties
 • verplaatsingen tijdens de week
 • begeleiding door professionele therapeuten en ervaren monitoren

Zijn niet inbegrepen:

 • verplaatsingen van en naar het kamp
 • privégebruik van de sauna voor ouders die verblijven

Aanmelden

Aanmelden door ouders kan via het Google-formulier: https://forms.gle/VDi8nTLidZSwx712A

Jongvolwassenen vullen dit formulier in: https://forms.gle/fw89wgFcAPVkVhbs7

Mocht je problemen ondervinden bij het invullen of hulp wensen, kan je je vraag stellen aan Steven Deroy op steven.deroy@selectiefmutisme.be of via contact@selectiefmutisme.be

inschrijven kan tot en met 15 april 2021.

Acceptatie, bevestiging en vervolg tot 5 juli

We streven ernaar om een zo plezierige en respectvolle vakantie-ervaring aan te bieden aan alle kinderen en volwassenen die meegaan. Om ervoor te zorgen dat we jouw situatie en die van je kind persoonlijk begrijpen, neemt onze therapeutisch verantwoordelijke, Goedele Vandewalle, in de loop van april telefonisch contact op met iedereen die zich heeft aangemeld.

In specifieke gevallen kan de conclusie zijn dat het beter is om niet deel te nemen in het belang van het kind of van de groep waarin het zou terecht komen. Deze beslissing zal steeds in nauw overleg met de ouders en de therapeut van het kind genomen worden.

 • 30 april: schriftelijke bevestiging deelname
 • 3 mei: lancering Whatsapp-groep voor alle Deelnemers aan het Zomerkamp 2021
 • 5 mei: verzoek tot online invullen medische vragenlijst en bijkomende inlichtingenfiche + verzoek invullen vragenlijst spelvoorkeuren
 • 25 mei: lancering kennismakingsfilmpje kampplaats, kampleiding en kookploeg
 • juni: (datum nog te bepalen): Videocall – kennismaking deelnemers en begeleiders
 • 20 juni: versturen gedetailleerde briefing over het kamp (kamerindeling, huisregels, enz.) aan alle deelnemers
 • 27 juni: versturen gedetailleerde planning van de 5 dagen per leeftijdscategorie aan alle deelnemers

Hartelijk dank voor je belangstelling! Heb je nog vragen of twijfels? Neem dan zeker contact op met ons.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *