FAQ

Dit hangt af van kind tot kind. De meeste kinderen die enkel te maken hebben met selectief mutisme, en geen bijkomende problematiek hebben, hebben doorgaans geen problemen op een gewone school. Zij hebben ook geen leerachterstand omwille van hun selectief mutisme. Toch, de invloed van de school is niet te onderschatten. Indien de zorgleerkracht, het CLB en de leerkrachten positief met het kind omgaan en begrip tonen, zal het kind gewoon met zijn klasgenoten meekunnen.

Is je kind ongelukkig op de school of zijn de resultaten niet voldoende? Dat is het raadzaam om dit in samenspraak met verschillende partijen te bespreken: de leerkrachten, de zorgleerkracht, de CLB-medewerker, de eigen psycholoog en de ouders zelf. Als ouder weet je dikwijls zelf het beste waar het schoentje knelt.

Er bestaat geen lijst met hobby’s die kinderen met selectief mutisme wel of niet kunnen uitoefenen. Ieder kind heeft zijn eigen interesses en zoekt best een hobby die daarbij aansluit. Sommige kinderen met selectief mutisme zijn nog niet klaar voor een hobby omdat het contact met vreemde mensen nog te angstig verloopt waardoor het voor hen eerder een stresssituatie is dan een uitlaatklep. Andere kinderen bloeien dan weer open door naar een jeugdvereniging te gaan, een muziekinstrument te leren bespelen, een sport uit te oefenen of door iets te doen wat ze graag doen.

Je kan je kind eerst wat proeftijd gunnen vooraleer het een keuze moet maken. Zo zal je snel ervaren of je kind het leuk vindt of net niet. Zoals het motto luidt ‘samen staan we sterk’, geldt dit dikwijls ook voor een kind. Het is leuker of het gaat beter wanneer er een vriendje bij is dat je kind vertrouwt. Dit geeft een veiligheidsgevoel en de kracht om net dat tikkeltje meer te durven of te proberen.

Op selectief mutisme staat geen leeftijd.

Het kan ontdekt worden wanneer een kind bijvoorbeeld twee jaar is, maar het kan ook zijn dat dit pas later ontdekt wordt op school omdat niemand zich ervoor vragen stelde of dacht dat er iets aan de hand was, zeker als je kind thuis wel spreekt. Er staat ook geen ‘einddatum’ op selectief mutisme. Mits een gepaste begeleiding of behandeling, kan selectief mutisme overwonnen worden. Sommigen hebben zelfs geen professionele begeleiding nodig en geraken er op eigen houtje door op een bepaald ogenblik. Er bestaat geen leeftijdsgrens waar men zegt dat het niet meer mogelijk is om selectief mutisme te overwinnen.

Het is wel bewezen dat hoe ouder je kind is, hoe moeilijker het wordt om die angst te overwinnen omdat je al zo lang de gewoonte hebt van te zwijgen en dat mensen in je omgeving dit meestal ook accepteren en denken dat je zo bent. Het is dan ook veel moelijker om dit gedrag om te keren, maar het is nergens bewezen dat dit niet mogelijk is.

Tieners met selectief mutisme hebben ook dikwijls een dubbeldiagnose bijvoorbeeld met autisme.

Selectief mutisme treft ongeveer 7 kinderen op 1000 (0,7%) volgens een schatting van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. Statistisch gesproken zou er in elke school van een gemiddelde grootte één kind met selectief mutisme zitten.

Dit antwoord geldt enkel voor inwoners in België die bij een ziekenfonds zijn aangesloten.
De terugbetaling verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds.

Bijvoorbeeld bij de Socialitische Mutualiteiten van Brabant worden volgende regelingen toegepast:
(1) Verzorging volledig terugbetaald/Remgeld volledig terugbetaald voor leden van het ziekenfonds jonger dan 18 jaar (dus van toepassing op behandeling door een geneesheer-psychiater);
(2) Psychotherapie: 10 euro per sessie en max. 6 sessies per jaar;
(3) Logopedie: 5 euro per sessie (max.2 sessies/week/6 maanden, 4 x aanvraagbaar).

Bij de Christelijke mutualiteiten (CM) wordt voor jongeren onder de 25 jaar voor 12 sessies de helft terugbetaald, als de therapeut geregistreerd is bij CM. Geregistreerde therapeuten vind je terug op hun website.
Een ouder meldt ons: bij de kinderpsychiater moesten wij ongeveer 10 euro opleg betalen per afspraak. Ook voor de therapie bij de logopediste kregen wij een groot deel van de CM terugbetaald.

Indien jij andere ervaringen hebt, meld ze dan aan ons netwerk: contact@selectiefmutisme.be

Geneesmiddelen toedienen tegen selectief mutisme kan je beter voorkomen. Geneesmiddelen kunnen neveneffecten hebben zoals depressief worden. Ook is het niet aangewezen dat een kind bij het begin van zijn leven afhankelijk (ook psychologisch) zou worden van geneesmiddelen. Misschien zijn er extreme gevallen waar het gebruik van angstremmende medicamenten kan helpen. Pas zeker eerst andere methoden toe met het nodige, soms jarenlange, geduld. Geef je kind nooit geneesmiddelen zonder medeweten van een arts of kinderpsychiater.

Bij tieners met extreme praatangst kan er, steeds in overleg met de huisarts of de kinderpsychiater, overgegaan worden tot medicatie.