Jongerendag ‘Meer dan Stil’ – 2024

Jongerendag_Webbanner_1

Ben je tussen 15 en 25 jaar? Vind je het lastig om te praten, voel je je geremd of angstig? Dan ben je van harte welkom op zaterdag 9 november 2024 op onze Jongerendag in Antwerpen

We willen jongeren uit België en Nederland informeren, verbinden en inspireren om te groeien als persoon. Hiervoor bieden we informatieve en creatieve workshops aan, die worden begeleid door verschillende organisaties met ervaring en praktische kennis over boeiende thema’s. Je bepaalt zelf of en hoe actief je deelneemt. Luisteren en toekijken kan altijd. Meedoen mag, maar hoeft niet. We sluiten af met een optreden van IKRAAAN.

Wil je graag komen, maar voel je je prettiger met een vertrouwd iemand erbij? Dat kan! Je mag een vriend, zus of broer meebrengen. Bekijk ook zeker deze video waarin 3 deelnemers aan eerdere Jongerendagen, vertellen hoe ze die hebben ervaren en wat ze eraan gehad hebben.

En voor ouders hebben we een speciaal ouderprogramma voorzien.

Programma

12u00:  Onthaal & Café           

Onthaal en café. Je bent welkom vanaf 12u. Je komt langs het onthaal en krijgt een festivalbandje. Je kan de locatie en de zalen verkennen. Je kan iets drinken in het café.

13u00: Welkom & ‘Ijsbreker’ (concertzaal)

Julien De Wit opent het programma met een spel ‘Mijn gedacht’. Julien legt een stelling voor en je mag antwoorden met  een kaartje.

14u30 – 15u45: Workshops – Reeks 1

Keuze uit drie workshops

  • Workshop 1. Zelfvertrouwen en veerkracht versterken – door De Wereld van Rayaan
  • Workshop 2: Wat is praatangst? Wat is selectief mutisme? – door Meer dan stil vzw
  • Workshop 3: Gender en seksuele diversiteit – door KLIQ

16u00 – 17u15: Workshops – Reeks 2

Keuze uit drie workshops

  • Workshop 4: Jezelf verdedigen – door Sando
  • Workshop 5: Kennismaking met het JAC! – door JAC-Antwerpen
  • Workshop 6: Gewild creatief – door Wild Collectief

17u30: Hapje & drankje

In het café kan je iets kopen om te eten of te drinken. Of je kan even de stad inlopen.

19u00: Optreden IKRAAAN (concertzaal)

Zangeres IKRAAAN treedt op met gitarist.

20u:00: Napraten

In het café kan je nog napraten of gewoon even nagenieten.

21u00: Einde

We sluiten de deuren van KAVKA!

Inhoud Workshops

Openingsactiviteit ‘Mijn gedacht’ door Julien De Wit (13u15-14u15 – concertzaal)

Julien is superbenieuwd naar wat jij en je ouders vinden van school, jeugdwerk en hulpverlening. Daarom heeft hij een aantal stellingen bedacht waar jij mening over kunt geven. Dat kan meteen, via een digitale tool of tijdens een pauze op papier.

Wat denk jij bijvoorbeeld van deze stellingen?

  • ‘Huiswerk bezorgt me te veel stress!’
  • ‘De sfeer op school is top en iedereen helpt elkaar.’
  • ‘De activiteiten in het jeugdwerk passen precies bij wat ik leuk vind.’
  • ‘Jeugdwerk is mijn veilige plek om mezelf te zijn.’
  • ‘Als ik met iets zit, weet ik waar ik hulp kan vinden.’

Via deze stellingen kan jij op een ontspannen manier laten weten wat je denkt en voelt over je omgeving. Meer dan stil vzw kan jouw ideeën doorgeven aan het beleid.

Keuze uit één van deze 3 workshops (14u30-15u45)

'Zelfvertrouwen en veerkracht versterken’

Door: De Wereld van Rayaan

Emoties horen bij het leven. Ze kunnen positief, maar ook negatief zijn. Vind je het lastig om je emoties onder woorden te brengen? In deze workshop leren we omgaan met emoties en krijgt je zelfvertrouwen een boost.

'Wat is praatangst?

Door: Meer dan stil vzw

Veel mensen zijn bang voor spinnen, maar je kan ook angst hebben om te praten. Wil je graag begrijpen hoe praatangst komt en waarom het niet altijd vanzelf weer weggaat? Wil je graag weten wat selectief mutisme is?

‘Gender en seksuele diversiteit

Door: KLIQ

In deze vorming zullen we samen ontdekken wat gender en aantrekking precies betekenen. We bekijken samen de genderkoek of genderbread. Welke rol spelen stereotypen? Wat is dat allemaal met die voornaamwoorden?

Keuze uit één van deze 3 workshops (16u00-17u15)

'Mentaal en fysiek weerbaar zijn'

Door: Sando

Iedereen heeft wel eens te maken met ongewenst gedrag op straat, op school, in de vrije tijd, … Jezelf kunnen verdedigen is essentieel. Tijdens deze workshop leren jongeren hoe ze zichzelf kunnen beschermen…

'Kennismaking met het JAC!'

Door: JAC-Antwerpen

Zet je klaar voor een reis door het hulpverleningslandschap. Twee begeleiders van het JAC nemen je mee in een avontuur waarin je het JAC leert kennen. Op onze reis bekijken we ook andere plaatsen…

'Gewild Creatief!'

Door: Wild Collectief

Elk mens wordt geboren met een creatief brein. In de workshop van Wild Collectief gaan we met plezier artistiek aan de slag.

Sprekers & Workshop begeleiders

Nadia Ould Aissa

Nadia Ould Aissa

Maatschappelijk werker

Nadia Ould Aissa is zorgouder en mede-oprichter van De Wereld van Rayaan, waar kinderen en jongeren met neurodiversiteit een veilige plaats hebben.

Dorothee Leveugle

Dorothée Leveugle

Auti-coach

Dorothée Leveugle is ook een zorgmama en mede-oprichter van De Wereld van Rayaan, waar kinderen en jongeren met neurodiversiteit een veilige plaats hebben.

Katrien Stinders_De Ladder

Katrien Stinders

Logopedist/stottertherapeut

Katrien Stinders werkt als logopedist met kinderen, jongeren en volwassenen die praatangst hebben, stotteren of slechthorend zijn.

https___static

Sandra Joannes

Eigenaar Sando Zelfverdediging

Sandra Joannes was als klein meisje bang en verlegen. Maar karate ontdekte ze haar innerlijke kracht. Nu helpt ze anderen om sterk en zelfverzekerd in het leven te staan.

Marie Trappers_KLIQ

Marie Trappers

Copywriter - spreker

Marie, copywriter, fervent DnD-er en activist. Ze verzorgt zeer regelmatig vormingen over gender- en seksuele diversiteit aan jongeren en jeugdwerkers.

JAC EVE

Eve Van de Meersche

Medewerker JAC Antwerpen

Eve werkt bij JAC Antwerpen. Ze staat in voor het onthaal en begeleidt werken dagelijks met jongeren tussen 12 en 25. Super enthousiast en altijd in voor humor!

JAC Tijl

Tijl Vandenberghe

Team coördinator JAC Antwerpen

Tijl is coördinator bij JAC Antwerpen en zorgt ervoor dat zijn team elke dag paraat staat om jongeren tussen 12 en 25 te helpen met kleine en grote hulpvragen.

DJI_20240917_150801_508

Lobke Heymans & Kato

Kunstenaar - kunstdocent

Lobke is kunstenaar en is werkzaam in het onderwijs en als freelance beelddocent. Bij Wild Collectief  bouwde ze een kunstzinnig atelier uit voor jongeren met autisme.

1693564581677

Julien De Wit

Auteur - columnist - spreker - consultant

Julien is een vertrouwd gezicht bij Meer dan stil vzw als monitor op onze zomerkampen. Zijn vrolijke uitstraling en vlotte babbel maken hem uiterst geschikt om het ‘ijs’ te breken.

Optreden IKRAAAN

Wie is IKRAAAN?

Niemand doet wat IKRAAAN doet. In haar pubertijd ontdekte ze via artiesten als Tupac haar passie voor muziek. Via haar liefde voor de Nederlandse taal leerde ze die passie omzetten. In amper een jaar ontwikkelde ze haar eigen dromerige zangstijl die je in meeneemt in een unieke wereld. IKRAAAN maakt muziek uit heilige noodzaak. Obstakels, een hobbelige levensweg en de pijn van het fundamenteel anders zijn, zijn de moeilijke onderwerpen die ze met haar muziek aansnijdt. In haar muziek legt ze de focus op haar innerlijke kracht en zelfacceptatie. Ze laat zich muzikaal inspireren door verschillende diverse muzikale genres. Zo kan ze verschillende emoties weerspiegelen. Haar album “Schemerlicht” symboliseert de reis naar bevrijding van externe verwachtingen en het omarmen van de ‘donkere periodes’ die iedereen wel eens heeft doorgemaakt. In dit artikel leer je Ikraaan nog beter kennen en krijg je inzicht in wat haar drijft.

Onze reporters Eva & Annelies gingen op bezoek bij IKRAAAN en maakten dit boeiende videoverslag.

“Ik geloof dat we als maatschappij ons collectief bewustzijn kunnen verhogen door onze schaduwzijde voor ogen te zien. De enigste uitweg is naar binnenin” – IKRAAAN.

Ouderprogramma

Met deze Jongerendag willen we voor verbinding zorgen tussen jongeren die het lastig vinden om te praten, zich geremd of angstig voelen. We willen ze zoveel mogelijk ‘jongeren onder elkaar’ laten.

Maar de steun van de ouders kan voor sommige jongeren nodig zijn om deel te nemen aan onze Jongerendag.  Daarnaast heb je als ouder(s) misschien ook behoefte aan een gesprek met een ervaren therapeut en/of met andere ouders.
Daarom voorzien we het volgende Ouderprogramma:
  • 13u00 : Openingsspel ‘Mijn gedacht’ bijwonen, samen met jouw kind
  • mogelijkheid tot deelnemen aan 1 van de 2 vragenuurtjes door psycholoog Goedele Vandewalle van 14u30 tot 15u45 of van 16u00 tot 17u15
  • 17u30 tot 19u00 : mogelijkheid tot broodjesmaaltijd samen met andere ouders en therapeuten (jongeren eten apart)
  • 19u00 : optreden IKRAAAN, samen met jouw kind
Je kan zelf bepalen aan welke onderdelen je als ouder(s) wil deelnemen. Voor vrije momenten in de namiddag biedt Antwerpen een waaier aan leuke mogelijkheden; de locatie ligt vlakbij de winkelstraten en het oude centrum. Je mag met max. 2 personen inschrijven per jongere. Het volstaat om 1 inschrijvingsformulier per (ouder)duo in te vullen.

Goedele Vandewalle is vrijwillig psychotherapeut-psycholoog bij Meer dan stil vzw en geeft dagelijks advies aan ouders, leerkrachten en hulpverleners. Ze werkte 40 jaar voltijds in een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg met kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten en is nu gepensioneerd. Haar specialisaties zijn: emotionele moeilijkheden en angststoornissen o.a. selectief mutisme, ADHD, autisme, gezins- en opvoedingsproblemen. In deze korte video vertelt ze wat je als ouder kan verwachten.

Praktisch

Mag ik iemand meebrengen?
Vind je het spannend om alleen te komen? Dan heb je 2 mogelijkheden:
  1. een vriend of broer/zus (< =25j jaar) meebrengen, die
    • samen met jou aan alle activiteiten deelneemt
    • dezelfde of verschillende workshop(s) volgt dan jij
    • zich ook via dit formulier apart inschrijft, zodat wij kunnen bijhouden wie aan welk onderdeel deelneemt
  2. ouder(s) of een begeleider (>25 jaar) meebrengen, die
    • mogen deelnemen aan de openingsactiviteit ‘Mijn gedacht’ om 13u
    • elders in het gebouw een vragenuurtje kunnen bijwonen bij psycholoog Goedele Vandewalle, samen met andere ouders
    • samen met andere ouders een broodje kunnen blijven eten in een aparte ruimte
    • mogen deelnemen aan het concert van Ikraaan om 19u
Wat kost het ?
  • Inkom: €5
  • Broodjesmaaltijd: €3,50
  • Zoete, zoute en gezonde snacks: €2,50
  • Drank: €2,50

Betalen doe je ter plaatse, contactloos of met kaart.

KAVKA: Oudaan 14 in 2000 Antwerpen

Hoe geraak je er?

  • Met de fiets en voor de deur staat een VELO-station
  • Met de trein: 15 min stappen van Antwerpen Centraal
  • Met de tram: nummer 3, 4, 5, 7, 9 en 15 naar halte Oudaan
    Met de bus: 22, 180, 181, 182 en 183 naar halte Oudaan
  • Met de auto: KAVKA ligt in een lage-emissiezone zone en kijk zeker op Slim naar Antwerpen.
  • Parkeren: parkeer in een park-and-rides aan de stadsrand of een publieke betaalde parking in het stadscentrum
  • De concertzaal en het café van Kavka is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. De zalen van de workshops zijn helaas enkel maar te bereiken via een trap.

www.kavka.be

Inschrijven

Inschrijven

Schrijf je zeker in via dit formulier of via één van de knoppen op deze webpagina. Het helpt ons om:

  • je plaats in de workshops te reserveren
  • te antwoorden als je nog vragen zou hebben over het event
  • iedereen een fijne ervaring te geven, door bv. genoeg stoelen te klaar te zetten of voldoende broodjes te voorzien

Tot binnenkort!

Uiterste inschrijfdatum: 7 november 2024

Download zone

Wil je helpen om de Jongerendag mee bekend te maken? Dat kan! Je vindt hier promotiemateriaal, dat je afdrukken om bv. in een wachtzaal, leraarslokaal of klasruimte te hangen of om verder digitaal te verspreiden via je eigen kanalen!  Je kan ook gewoon een bestelling doorsturen om gedrukte posters en/of flyers te ontvangen. Dankjewel alvast voor je medewerking!